Implantologie

Implantologie – de la refacerea unui singur dinte la punti si proteze pe implante

Implantul dentar este o solutie perfecta de inlocuire a dintilor pierduti. Daca inainte, prin metoda clasica, dentistul trebuia sa slefuiasca dintii alaturati si sa faca o punte, acum, dintele nou este implantat direct in os. Astfel ca ori de cate ori un dinte este pierdut de pe arcada, solutia ideala de inlocuire a acestuia este implantul dentar. Implantul dentar este un dispozitiv de forma unui surub confectionat din titan pur, acesta este un material biocompatibil si permite integrarea biologica in tesutul osos prin procesul de osteointegrare.

Avantajele implantului dentar:

  • ofera senzatia de dinti naturali;
  • ofera o estetica si o functionalitate optima a aparatului masticator;
  • imbunatateste masticatia, fonatia si fizionomia;
  • ofera posibilitatea unei igienizari foarte bune;
  • scade riscul aparitiei cariilor pe dintii vecini implantelor;
  • mentine nivelul osului si al gingiei;
  • stabilizeaza total lucrarile protetice;
  • este o metoda de tratament durabila, rezistenta si implica riscuri mici.

Dezavantaje:

Din punct de vedere medical tratamentul prin implant dentar nu prezinta dezavantaje. Varsta nu prezinta un impediment pentru inserarea unui implant dentar atata timp cat pacientul nu are boli grave de sanatate. Implantul dentar nu este contraindicat fumatorilor, insa durata lui de viata scade considerabil in functie de numarul de tigari consumate zilnic.

Etapele de tratament:

Plasarea implantului se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, ce se poate compara cu o extractie. Interventia se face cu anestezie locala si este absolut nedureroasa, nu necesita internare sau repaos la domiciliu. Dupa un timp, necesar integrarii in os (intre 1-6 luni), implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana sau puntea dentara.

Durata de viata a unui implant dentar

In general, durata de viata a unui implant depinde in mare parte de pacient. Rata succesului la 10 ani trece de 95 %. Foarte importanta este igiena pacientului, controalele periodice (odata la 6 luni), mentinerea starii de sanatate si a unui stil de viata sanatos (preferabil fara consum de tigari si alcool).